Menu Sluiten

Fokken Van Springpaarden


Fokken van springpaarden

Fokken van springpaarden.

De Vlaamse paardenfokkerij staat aan de wereldtop. Vooral onze springpaarden en Arabische volbloedpaarden zijn succesvolle exportproducten om trots op te zijn.

Fokken is het vermeerderen en selecteren van vee, pluimvee en allerlei huisdieren, almede dierentuindieren. Als fokken het doel heeft om gewenste eigenschappen te verbeteren of in stand te houden door middel van kruising en selectie (kunstmatige selectie), dan heet dit veredelen.

Een ontwikkeling van een paardenras komt vaak door het fokken,
Je kan paarden ook fokken op de sport, bijvoorbeeld paarden die doelgericht voor de dressuur, show of voor het springen worden gefokt.

Het meest belangrijke gegeven waarop een fokker kan bouwen is de merrielijn. Daarmee bedoel ik de onderste lijn in de afstamming van het paard. De moeder, grootmoeder, Als er in de merrielijn geen succesvolle aanverwanten bekend zijn die gepresteerd hebben in de topsport, kan een fokker niet verwachten dat hij paarden gaat fokken voor dit niveau.

Denk er ook aan dat een paard erg oud kan worden. Vooraleer een veulen te fokken, moet u er ofwel zeker van zijn dat u het zelf een goede thuis kan bieden, of moet u er van overtuigd zijn dat het over nodige de kwaliteiten zal beschikken om een nieuwe eigenaar te vinden. Fok nooit een paard waar geen vraag naar is.

Fokpaarden zijn paarden die worden geselecteerd op een aantal eigenschappen, zoals hun karakter, uiterlijk, prestaties, gezondheid en stamboom. Het paard wordt ingezet om voor nakomelingen te zorgen of om een ras te verbeteren. Fokpaarden kopen wordt vooral gedaan door fokkers en stoeterijen.

Info over fokken van springpaarden

Kennisbank over Fokken van springpaarden

Kijk naar de sport van pakweg dertig jaar geleden en je stelt vast dat de fokkerij in niks te vergelijken is met  het  verleden.  De evolutietheorie is een wetenschappelijk gegeven  en  dat  is  in  de  sport  en  de fokkerij niet anders. Toon de sport en ik zal zeggen hoe het paard is gefokt: van massieve lompe hindernissen  en  dito  paarden  is  de  sport  en  fokkerij  geëvolueerd  naar  bloedgemaakte  voorzichtige  paarden  die  springen  over  subtiel  gebouwd  hindernismateriaal  met  een  lichte  paal.  Parcours  zijn  anders, hindernissen zijn anders, de snelheid van uitvoering is anders, het springpaard is anders.

Fokken van paarden is werk voor specialisten en vereist veel liefde voor paarden en ervaring. Paarden bereiken hun puberteit als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Het is echter aan te raden pas met merries en hengsten te fokken als ze drie jaar of ouder zijn. Er bestaat echt geen enkele reden om met een zeer jong paard te fokken. Paarden hebben een lang en vruchtbaar leven: tot acht in de twintig kan met ze worden gefokt. Ook telt mee dat een zeer jong paard nooit kan hebben bewezen dat het enige vaardigheden bezit. Dus u fokt eigenlijk vanuit een onbekend startpunt.

Meer info over fokken van springpaarden nu op www.proosthof.be.

Tags

Fokken Van Springpaarden | Fokkerij Paarden | Fokkerij Spingpaarden | Fokmerrie | Handelstal Paarden | Opleidingstal Paarden | Paarden Fokken |